Ah… lentilele de contact… au ajutat milioane de persoane care altfel ar fi fost blocate pe ideea de ochelari, sa aleaga libertatea pe care o ofera ele.
Daca citesti aceast articol, banuiesc ca ai luat deja in considerare avantajele portului lentilelor de contact si ai in vedere sa le incerci sau sa propui si altcuiva sa le incerce, odata ce le-ai descoperit tu. Te rog sa ai in vedere ca daca voi vorbi negativ despre lentilele de contact, fac aceasta pentru ca plec de la aceasta prezumptie: nu sunt aici sa te conving sa incerci lentilele de contact si nu sunt medic; sunt un purtator fericit si de lentile de contact, dar si de ochelari si doresc sa transmit mai departe cateva aspecte – de multe ori trecute cu vederea, pe care le-am intalnit de-a lungul timpului, referitoare la lentilele de contact. Articolul meu ar putea sau nu influenta direct decizia ta, dar in urma lui, sper ca atunci cand vei alege sa porti lentile de contact si vei pasi in cabinetul medical sa fii un consumator educat si pus la punct cu toate aspectele.
Ca o regula generala, ar trebui sa stii ca lentilele de contact necesita mai multa atentie decat ochelarii, atat in momentul prescriptiei cat si in timpul purtarii. Indiferent ca vei avea grija de ochelari (sa nu le indoi/rupi rama) sau vei avea grija de lentilele de contact ( sa le cureti cu atentie seara de seara), aceasta este o decizie personala pe care nimeni altcineva nu o poate lua in locul tau. Pentru inceput se recomanda lentilelor de contact cu port de o zi – ca sa experimentezi si sa te obisnuiesti mai intai cu ritualul aplicarii si scoaterii acestora, apoi ai putea cu timpul sa incerci lentilele cu port extins; astfel sa te “specializezi” si pe ritualul ingrijirii acestora.
Asadar..
In timpul consultatiei de prescriere a lentilelor de contact, medicul va efectua cateva teste, dupa care va recomanda un anumit tip de lentile de contact. Nu te teme si nu ezita sa pui orice intrebari care te intereseaza, legate de avantajele si beneficiile ce le diferentiaza, avand in vedere ca fiecare tip de lentile de contact se potriveste unui anumit stil de viata. Ai incredere ca medicul tau stie ce face, dar cu toate acestea pune intrebari… “Cum, aceste lentile se vor potrivi perfect pe ochiul meu cu forma unica?”, “Cum trebuie sa am grija de ele?”, “Exista lentile de contract care mi s-ar potrivi mai bine… sau care ar fi mai confortabile, cu care as avea vedere mai buna?”… sau orice intrebari legate de ingrijorarile tale… Desigur, nu este necesar sa vii in cabinet cu o lista de intrebari, dar este bine sa fii pregatit sa ceri lamuriri legate de necesitatile si asteptarile tale in timpul consultatiei.
Medicul iti prescrie un set de lentile de contact, iti prezinta un ghid de folosire a acestora, un orar de purtare si de viata a acestora si o data de revedere cu ocazia urmatoarei consultatii. De acum esti pe cont propriu… Exersezi aplicarea acestora asa cum medicul te-a indrumat sa o faci. Te pot ajuta si urmatoarele filmulete:
simpatic nu?
sau acestea:
Pentru a preveni uscarea ochiului sau alte complicatii, toti purtatorii de lentile de contact trebuie sa-si verifice ochii periodic in timpul portului lentilelor; uneori este suficient sa clipesti de cateva ori sa observi senzatia. Purtatorii de lentile de contact trebuie sa aiba in vedere aspecte ca: uscaciunea ochilor, roseata ochilor, senzatia de obiect strain in ochi, vederea incetosata (mai ales cand aceasta apare brusc). Utilizarea lacrimilor artificiale ar putea ameliora unele probleme. Insa daca senzatia de disconfort nu dispare, lentilele de contact trebuie scoase de pe ochi. In majoritatea cazurilor cand lentilele sunt neconfortabile, problemele nu sunt majore si nu au potential de a deveni severe, insa masuri de precautie vor trebui luate in ideea de a evita pe cat posibil aceste simptome si riscuri. Nu iti fie teama sa consulti medicul tau in orice problema ai intampina si fii sincer cu tine insuti vis a vis de nivelul de confort perceput si calitatea vederii pe care o primesti de la lentilele tale.
Purtatorii de lentile de contact cu viata lunga, cele pentru mai multe ore pe zi, eventual peste noapte sau mai multe nopti continuu vor trebui sa respecte cu strictete rutina ingrijirii acestora dupa o zi de utilizare sau dupa caz, dupa mai multe zile. Chiar daca aceasta rutina este in general destul de simplu de urmat si te poti obisnui lejer cu ea, trebuie atat de strict urmata incat sa asigure maxim de confort si minim de riscuri. Aceasta rutina include pasi, afara de pasii familiari “curata – clateste – umezeste”, asa cum ar fi : spalatul pe maini cu sapun, clatirea mainilor de sapun cu atentie, stergerea mainilor cu un prosop care nu lasa scame, clatirea recipientului de pastrare a lentilelor. Lentilele de contact moi necesita o grija mai mare datorita fragilitatii lor; se pot deforma in urma deshidratarii.
Pasii de intretinere a lentilelor de contact sunt in general comuni si usor de urmat, deci eventuale mici probleme nu ar trebui sa te sperie. In cazurile in care ai putea sa sari ocazional si rareori peste aceste reguli de intretinere – fie ca esti obosit, fie ca nu ai anumite utilitati esentiale la indemana, nu vei putea purta lentilele de contact decat atunci cand refaci acesti pasi de curatare mult mai bine si cu mai multa grija. In acest caz nu vei putea purta lentilele o zi sau dupa caz. Ca o paranteza, tin sa precizez ca poti folosi in astfel de situatii lentilele pentru o zi / de unica folosinta: ele nu necesita curatare, le arunci dupa fiecare utilizare. Retine insa ca nu ai voie sa adormi cu ele pe ochi! Dupa ce te vei fi obisnuit, trepatat, sa porti lentile de contact mai multe ore pe zi si te simti confortabil cu ele, le poti incerca pe cele care pot fi purtate chiar si peste noapte. Acestea fac fata si unui program de lucru incarcat, imprevizibil.
Aceste reguli exista pentru a minimiza orice risc de deteriorare sau distrugere a lentilei, dar cu mult mai important, de a minimiza sau elimina orice risc asupra ochiului. Fii fara grija insa, odata ce vei dobandi abilitatea de a urma aceasta rutina (dupa una sau doua saptamani), acesti pasi vor fi la indemana si lentilele destul de simplu de manevrat.
Este recomandat sa tii o evidenta a tuturor aspectelor pozitive ori negative pe care le intampini in timpul purtarii lentilelor de contact, asa incat medicul tau sa poata decide daca acele lentile ti se potrivesc sau ce tip anume s-ar adapta mai bine.
Purtarea lentilelor de contact ar putea aduce o serie de schimbari imprevizibile, dar minore in stilul tau de viata, cum ar fi: unghiile lungi ar putea necesita taierea lor, orarul zilnic ar trebuie sa fie usor flexibil pentru a permite timp si spatiu pentru rehidratarea lentilelor sau rezolvarea problemelor minore de adaptare. Aceste schimbari sunt intr-adevar minore in cele mai multe cazuri. Majoritatea purtatorilor de lentile de contact sunt de acord ca au intampinat foarte putine probleme comparativ cu satisfactia oferita de portul lor.
Asadar, sunt lentilele de contact potrivite pentru tine? Intreaba in jurul tau, vorbeste cu oameni care le folosesc, intra in cabinetul medical si pune intrebarile necesare medicului sau optometristilor, fii deschis la minte! Purtarea de lentile de contact aduce multe avantaje fata de portul ochelarilor de vedere. Alti oameni ar putea sa-ti fie de folos sa iei aceasta decizie, insa in cele din urma este vorba de ochii tai si de stilul tau de viata. Alege intelept!
Monica