Frânturi din istoria lentilelor de contact

Istoria lentilelor de contact plonjează în timp până în mijlocul secolului XIX.  Mai precis, până în anul 1845, când astronomului englez John Herschel i-a venit brilianta idee de a crea mulaje din gelatină după ochiul uman, în vederea identificării unei soluţii pentru neutralizarea corneei. Nu există dovezi cum că Herschel şi-ar fi pus finalmente planul în aplicare. Primul care a venit cu un rezultat palpabil a fost Adolf E. Fick, care, în 1888, a pus omenirii la dispoziţie primele lentile de contact utilizabile. Erau greoaie, confecţionate din sticlă masivă, iar purtarea lor trebuie să fi fost extrem de inconfortabilă.

Unul din primele articole „serioase” despre lentilele de contact a fost scris în 1930 şi publicat în The New York Times cu titlul Lens that Fits on Eye Gets First Test Here. Articolul nesemnat prezintă nişte lentile confecţionate în Germania şi care ar fi fost numite un „substitut pentru ochelari”. Acestea aveau „mărimea aproximativă a unui cent”, se potriveau pe globul ocular şi „stăteau fixe datorită sucţiunii capilare”.

Lentilele au fost testate în cadrul unei întruniri a Societăţii de Optometrie din New York, unde o femeie în vârstă de 22 de ani, numită Grace Robin, a aplicat lentilele pe ochi, după ce a primit în prealabil o „injecţie cu soluţie de butină”. Termenul de „butină” are o semnificaţie incertă şi se poate referi la o multitudine de substanţe chimice. Aşadar, specialiştilor din ziua de astăzi nu le este totalmente clar ce soluţie a fost utilizată de către oftalmologii de atunci.

Cu toate acestea, Grace Robin, care suferea de miopie, nu a dat semne de disconfort şi a declarat că, după aplicarea lentilelor, vederea ei „a fost îmbunătăţită remarcabil”. Lentilele de contact proaspăt lansate costau atunci 50$, echivalentul a 647$ astăzi.

Până în 1937 aproximativ 4000 de persoane deţineau lentile de contact, iar preţul scăzuse deja cu 14$. Totuşi, s-a preconizat că suma totală, cu consultaţii şi examinări incluse, s-ar fi ridicat în acea perioadă la 2250$.

Sub o fotografie apărută într-un articol din 1937, se specifica faptul că ,,lentilele alunecau sub pleoapă şi acopereau globul ocular”.

Surse:

http://www.andrewgasson.co.uk/pioneers_herschel.htm

http://www.nytimes.com/2010/01/05/health/05first.html?ref=contactlenses&_r=0

 

Publicat
Din categoria Blog