Lentilele de contact se mandresc cu o istorie veche, tare veche, de peste cinci sute de ani. Se pare ca oamenii si-au dorit dintotdeauna sa-si corecteze defectele de vedere, fara a mai fi nevoie sa apeleze la ochelari, insa. Dar cui crezi ca ii apartine prima schita a lentilelor de contact si de cand dateaza aceasta?
Poate vei fi surprins sa afli ca este vorba de Leonardo da Vinci.
Da Vinci a descris si a schitat primele idei cu privire la lentilele de contact in 1508, inspirandu-se dintr-un fenomen mai mult decat interesant: ce se intampla cu vederea atunci cand cineva se scufunda in apa cu ochii deschisi. De fapt, omul de stiinta intelesese ca, in contact cu un fluid, corneea putea fi neutralizata.
Peste aproximativ o suta de ani, Rene Descartes vorbea despre utilizarea unui tub umplut cu lichid care urma sa-i fie atasat ochiului. Aspectul masiv al acestuia nu era, insa, practic, deoarece purtatorului i-ar fi fost imposibil sa clipeasca. De aici incolo, au mai trecut inca aproximativ doua sute de ani pana la fabricarea efectiva a primelor lentile de contact.
Primii ani ai lentilelor de contact din sticla
- In 1801, Thomas Young a imbunatatit aspectul lentilelor lui Descartes
- In 1827, astronomului de origine engleza Sir John Herschel i-a venit ideea de a realiza un mulaj dupa ochii purtatorului in vederea crearii unor lentile de contact care sa se potriveasca perfect cu nevoile persoanei in cauza
- In 1887, suflatorul de sticla F.A.Muller s-a folosit de ideile lui Herschel pentru a da nastere primelor lentile de contact din istorie
- La scurt timp dupa aceea, fizicianul A.E.Fick si opticianul Edouard Kalt au creat primele lentile de contact din sticla menite sa imbunatateasca vederea de aproape, respectiv vederea la distanta. Aceste lentile erau solide si acopereau intreaga suprafata a ochiului – prin urmare, ele nu puteau fi purtate pe o perioada mai lunga de cateva ore
Desi modelele propuse de Fick si Kalt impedicau transferul de oxigen catre cornee, imbunatatirile pe care obiectul din sticla i le aducea vederii erau mai mult decat incurajatoare.
Intre 1890 si 1935, nu sunt mentionate progrese semnificative. Doua companii germane, Karl Zeiss Optical Works si Mueller Co, precum si alte mici laboratoare din Statele Unite, au continuat sa fabrice lentile de contact, chiar daca nu exista cerere semnificativa pe piata. Potrivit Academiei Americane de Optometrie, intre 1935 si 1939 s-au vandut aproximativ 10,000 de perechi de lentile de contact in Statele Unite.
Afla care a fost evolutia de dupa 1935 din urmatorul articol publicat in categoria Din istoria lentilelor de contact!
Surse:
http://www.eyetopics.com/articles/18/1/The-History-of-Contact-Lenses.html
http://legacy.revoptom.com/contactlens/pdf/clp_3.pdf