Despre lentile de contact şi infecţii

Din fericire, rareori intervin probleme în ceea ce priveşte lentilele de contact. Totuşi, în cazul încălcării regulilor principale de igienă, riscurile sunt pe măsură, iar apariţia unor infecţii nu mai este exclusă. Pentru a evita asemenea situaţii neplăcute, ascultă întotdeauna sfaturile medicului oftalmolog şi urmează întocmai instrucţiunile de utilizare a lentilelor.

Ocazional, vei simţi în zona ochilor disconfort sau va apărea roşeaţa. Dacă motivul este legat de murdăria şi/sau praful care s-au depus, simptomele se vor ameliora odată cu îndepărtarea lentilelor de contact, curatarea acestora cu solutie de intretinere sau înlocuirea acestora cu altele noi.

Problemele severe, ca de exemplu infecţia corneei (membrana transparentă de la suprafaţa ochiului), apar extrem de rar, iar neplăcerile sunt mult mai însemnate, incluzând roşeaţă, iritaţii, vedere înceţoşată, dureri sau lăcrimare nejustificată. De asemenea, ochii vor fi sensibili la lumină, iar simptomele nu vor dispărea nici după renunţarea la lentile.

Este foarte important să faci diferenţa între cele două situaţii descrise mai sus, pentru a şti exact când este cazul să te îngrijorezi şi când e vorba de o simplă depunere de praf pe lentile.

Atunci când porţi lentile de contact, trebuie să îţi pui trei întrebări fundamentale:

  • Sunt confortabile lentilele?
  • Arată bine ochii mei cu lentilele? (lipsa iritaţiilor)
  • Văd bine ochii mei cu lentilele? (vedere clară)

Dacă răspunsul tău e „nu” la oricare din aceste întrebări, adresează-te oftalmologului pentru a soluţiona eventualele probleme. Infecţiile la purtătorii de lentile sunt extrem de rare – aproximativ patru persoane din o mie de purtători sunt afectate – însă statisticile sunt valabile doar în cazul în care regulile de igienă sunt respectate întocmai.

De aceea, dacă eşti o persoană cu program încărcat şi crezi că ţi-ar fi greu să îngrijeşti lentilele pe o perioadă mai lungă, îţi recomandăm să apelezi la varianta de lentile zilnice (le găseşti în magazinul online, aici), pe care le arunci în fiecare seară şi le înlocuieşti a doua zi cu altele noi. Elimini, astfel, orice fel de riscuri!

Surse: http://www.bcla.org.uk/en/consumers/consumer-guide-to-contact-lenses/infection-and-contact-lenses.cfm

Publicat
Din categoria Blog