Despre astigmatism şi lentile de contact

 Astigmatismul este un defect de vedere care distorsioneaza vederea. Cu cat este mai mare defectul, cu atat este mai precara vederea pacientului, care, daca este necorectata, poate induce dureri de cap, oboseala, stare de disconfort. Asadar, rezultatele activitatii de zi cu zi au parte de o scadere.

Acest defect al vederii este extrem de comun, intrucat peste 95% din populaţie are un anumit grad de astigmatism, indiferent de grupa de vârstă. Adesea, astigmatismul este însoţit şi de miopie (vedere scurtă/neclara la distanta) sau hipermetropie(vedere lunga/neclara la aproape).

Se datoreaza in principal deformarii corneei (partea transparentă, frontală, a ochiului), care nu este perfect sferica, ci alungita, asemanatoare mai mult cu o minge de rugby decat cu una de fotbal. Acest fapt atrage după sine o refracţie defectuoasă a razei de lumină în globul ocular.

Deşi înainte se considera că astigmatismul poate fi corectat mai greu cu lentile de contact decât cu ochelari, astăzi acest lucru nu mai este valabil. Există o multitudine de lentile de contact menite să corecteze astigmatismul (cunoscute cu denumirea de lentile torice) – Vă sta la dispoziţie o gamă largă de tipuri, materiale, parametri, dioptrii si modele, astfel încât fiecare să-şi găsească o pereche compatibilă cu propriii ochi.

Desigur, sunt disponibile si lentile bifocale sau multifocale pentru corectia prezbiopiei (pierderea capacitatii de focusare a vederii la aproape/citit, datorata inaintarii in varsta). Acest tip de lentile corecteaza in acelasi timp si astigmatismul.

Lentilele de contact moi îmbracă partea frontală a ochiului precum o mănuşă – prin urmare, în forma sferică originală ele nu au capacitatea de a corecta astigmatismul. De-a lungul timpului, însă, specialiştii au dezvoltat diverse modele de lentile care se suprapun perfect pe forma deformata – de pildă, Acuvue Oasys. Acest tip de lentilă încorporează agentul de hidratare în materialul siliconic pentru a crea senzaţia de moale şi mătăsos. Oferă pacienţilor o vedere clară şi stabilă pe toată durata zilei. Se recomandă purtarea zilnică, cu înlocuire la 2 săptămâni sau o purtare extinsă cu înlocuire la 1 săptămână.

 Lentilele de tip RGP (rigid gaz-permeabile) nu se mulează pe forma ochiului. Întocmai natura lor rigidă le permite să corecteze astigmatismul. De regulă, acest tip de lentile necesita o procedura mai elaborata de adaptare, realizata intotdeauna de catre specialist, respectiv un timp mai lung de acomodare a pacientului cu lentila. Lentilele de noua generatie, de tip GP(gaz permeabile) sunt mai flexibile, asigura o mai buna oxigenare a corneei si de aceea sunt mai usor acceptate de pacientii astigmati. Se poartă doar pe timpul zilei si trebuie schimbate la intervale între 6 şi 12 luni.

Îţi propunem să arunci şi tu o privire în magazinul virtual www.lentile-contact.com. Aşteptăm să ne spui ce lentile ti se potrivesc!

Sursa:

http://www.bcla.org.uk/en/consumers/consumer-guide-to-contact-lenses/astigmatism-and-contact-lenses.cfm

Publicat
Din categoria Blog