Apa reprezinta o sursa comuna de risc atunci cand vine vorba de microorganismele infectioase si, de regula, periculoase pentru sanatatea ochilor. Din acest motiv se recomanda sa nu folosesti apa (in niciun caz apa de la robinet!) pentru depozitarea, curatarea sau clatirea lentilelor tale de contact. Singurele substante care ar trebui sa intre in contact cu lentilele sunt solutiile de intretinere, pe care le poti achizitiona si de pe site-ul www.lentile-contact.com.
Preferabil ca apa sa nu ajunga in preajma ochilor prea des atunci cand porti lentile de contact. Evita sa stropesti lentilele sau recipientul in care le pastrezi cu apa.
Atunci cand faci dus sau te speli pe fata, inchide ochii ferm.
Ocaziile „cod rosu”, cu „grad ridicat de risc”, se ivesc adesea in timpul vacantelor. Atunci cand, din comoditate sau neatentie, purtatorii in cauza uita de curatarea si/sau dezinfectarea lentilelor de contact. Tot in concediu se poate intampla sa nu iei cu tine un recipient potrivit pentru depozitarea lentilelor, expunandu-le astfel la diverse surse de bacterii care, ulterior, pot duce la aparitia unor infectii oculare.
Purtatorii lentilelor de contact ar trebui sa fie foarte atenti si in zona piscinelor, unde ochii vor fi protejati in mod obligatoriu de ochelari speciali (mai ales in timpul inotului). Unii pacienti prefera sa dea jos lentilele de contact inainte sau dupa activitatile desfasurate in preajma piscinelor sau apelor termale – in acest caz, lentilele de contact trebuie curatate si dezinfectate inainte de a fi purtate din nou.
Nici depozitarea lentilelor de contact in baie nu reprezinta o alternativa prea sigura. Exista posibilitatea contaminarii din aer cu diverse microorganisme periculoase. Riscul este cu atat mai mare cu cat recipientul in care sunt pastrate lentilele este lasat neacoperit.
Solutia de intretinere a lentilelor de contact nu trebuie refolosita in niciun caz !
De asemenea, sa nu completezi niciodata solutia din recipient. Multa sanatate iti dorim !