8 obiceiuri care nu le fac bine ochilor tai, cand porti lentile de contact

Suntem tentati, in graba activitatilor zilnice, sa neglijam anumite aspecte privind intretinerea lentilelor de contact. Pentru ca ochii sa se simta confortabil cu portul acestora, este bine sa ne asiguram, insa, ca urmatoarele obiceiuri nu fac parte din ritualul nostru de ingrijire a lentilelor.

Cum procedezi:  Nici nu mai stii de cand folosesti acelasi recipient pentru depozitarea lentilelor de contact.

De ce ar trebui sa te opresti: Du-te pana la baie si arunca acel recipient vechi. Acestea ar trebui folosite maxim trei luni si apoi inlocuite cu unul nou. Cel mai indicat este sa-l inlocuiesti in fiecare luna sau cand incepi o solutie noua, pentru ca in cutie gasesti un recipient nou. Foloseste-l cu incredere!

Cum procedezi: Speli recipientul cu apa, iar apoi il inchizi inainte ca acesta sa se usuce complet.
De ce ar trebui sa te opre
sti:  Cea mai buna modalitate de a-ti pastra recipientul pentru lentilele de contact curat este sa il speli cu solutie, nu apa, deoarece (dupa cum ar trebui sa stii deja) apa nu ar trebui sa intre in contact cu lentilele tale de contact. Lasa apoi recipientul sa se usuce complet. Este mai simplu sa iti cumperi un recipient nou si curat decat sa incerci sa-l dezinfectezi singura cu diferite produse. Cele mai multe solutii sunt vandute impreuna cu astfel de recipiente.

Cum procedezi: Ai o prescriptie pentru a purta lentile de contact cate doua saptamani, insa tu le porti o singura data pe saptamana – deci folosesti aceleasi lentile o data pe saptamana pentru 14 saptamani.
De ce ar trebui sa te opre
sti:  Daca lentilele de contact au fost aprobate pentru a fi folosite 14 zile, asta inseamna doua saptamani din ziua deschiderii cutiei, nu 14 zile in care le poti purta. Dupa doua saptamani de la deschidere, lentilele si suprafata lor incepe sa se modifice, sa se deformeze si sa nu mai asigure o vederea buna. In plus, materialul deformat al lentilei poate provoca eroziuni, mici rani pe suprafata ochiului, insemnand ca nu mai protejeaza ochiul de potentiale infectii cauzate de patrunderea bacteriilor in tesuturile de la suprafata ochiului.

Cum procedezi: Vezi putin incetosat sau ochiul te doare putin. Insa porti lentilele de contact in continuare.
De ce ar trebui sa te opre
sti: Cand nu stii ce sa faci, scoate-le. Daca lentilele tale de contact iti cauzeaza orice fel de disconfort, sau daca ochiul tau s-a inrosit putin, cel mai bine ar fi sa asculti semnalele corpului tau. Trebuie sa te asiguri ca ochii tai arata bine, se simt bine si vad bine. Ei ar trebui sa fie albi si curati, sa nu fie iritati.  Un prim demers al protejarii ochiilor este aplicarea unor picaturi lubrifiante pentru purtatorii de lentile de contact. Iti recomandam picaturile oculare Systane Ultra, care ajuta la umezirea suprafetei ochilor intre clipiri. Daca disconfortul persista sau a aparut senzatia de arsura sau durere, scoate-ti lentilele si mergi urgent la medicul oftalmolog.

Cum procedezi: Iti pui lentilele de contact dupa ce te-ai machiat.
De ce ar trebui sa te opre
sti: Exista o regula pentru cele care poarta lentile de contact, dar in acelasi timp se si machiaza. Pentru a evita ca machiajul sa intre in contact cu lentilele de contact este recomandat ca acestea sa fie aplicate pe ochi inaintea machiajului. De asemenea, sa fie scoase inainte de demachiere. Ar fi bine sa nu ai crema pe maini inainte de a utiliza lentilele de contact. Mainile trebuie sa fie curate.

Cum procedezi: Folosesti machiaj rezistent la apa.
De ce ar trebui sa te opre
sti: Purtatorii de lentile de contact nu ar trebui sa foloseasca machiaj rezistent la apa deoarece acesta se poate lipi de lentila de contact si poate cauza infectii.

Cum procedezi: Folosesti lentilele zilnice mai mult de o zi, cele lunare mai mult de o luna etc.
De ce ar trebui sa te opre
sti:  Lentilele de contact sunt realizate dintr-un material plastic, dar ele au de fapt pori in care retin apa pentru a-si mentine umiditatea pe ochii tai. Acesti pori se pot incarca cu impuritati cu cat le porti mai mult peste timpul recomandat, retinand astfel bacterii. Problemele pe care le poti intampina daca folosesti lentilele mai mult decat este recomandat sunt: disconfort general, ochi uscati, iritatie oculara sau chiar o infectie.

Cum procedezi: Dormi cu lentilele de contact pe ochi.
De ce ar trebui sa te opresti: Este ca si cum ai dormi cu o sacosa de plastic peste cap. Si asta deoarece a dormi cu lentilele de contact la ochi limiteaza transmisia de oxigen. Cand esti treaz, corneea primeste oxigen din aer si din lacrimi. Insa atunci cand dormi, corneea primeste mai putina umiditate si oxigen, deoarece ochii sunt inchisi si nu clipesc. De aceea, atunci cand dormi cu lentilele de contact iti privezi corneea de oxigen. Acest lucru poate cauza rupturi microscopice ale suprafetei ochiului/corneei, iar in cazul existentei unor microorganisme in lacrimi, deci si pe suprafata ochiului, se poate ajunge la infectii. Unele lentile de contact au proprietatile necesare pentru a fi folosite si noaptea. Daca iti doresti asemenea lentile, iti recomandam Air Optix Night&Day Aqua.

Sursa: http://torgaoptical.co.za/content/what-every-contact-lens-wearer-needs-know

Publicat
Din categoria Blog