Dacă ești una dintre milioanele de persoane care poartă lentile de contact, atunci cu siguranță că ai trecut printr-un mini-curs de igienă atunci când acestea ți-au fost prescrise de medic. Cunoști regulile: te speli întâi pe mâini cu săpun și apă, iar apoi te ștergi cu un prosop curat, care nu lasă scame. Îndepărtezi ușor lentilele de contact, le clăteși cu soluție și le așezi în recipientul umplut în prealabil cu soluție proaspată.
Dar ca să fim sinceri, cât de des urmărești fiecare pas pentru a-ți îndepărta lentilele de contact?
Cum procedezi: Lași apa de la robinet să intre în contact cu lentilele de contact.
De ce ar trebui să te oprești: Apa de la robinet nu este sărată precum lacrimile, de aceea lentilele de contact au tendința de a absorbi apa și de a se deforma. De asemenea, deși apa este potabilă, ea nu este sterilă, conținând microorganisme. Astfel, lentila de contact se poate deforma, schimbând modul în care se așează pe ochi. Acest lucru poate provoca eroziuni microscopice ale coornei pe unde microorganismele pot invada și cauza diferite infecții. De aceea este important să nu faci duș sau să înoți purtând lentile de contact (înotatul poate face lentilele să se deplaseze). În plus, nu ar trebui să folosești niciodată apă în locul unei soluții pentru clatirea sau stocarea lentilelor de contact.
Cum procedezi: Lentilele de contact te deranjează, însă nu ai nici o soluție cu tine, de aceea folosești apă sau propria salivă pentru a le clăti înainte de a le aplica înapoi pe ochi.
De ce ar trebui să te oprești: Exact pentru aceeași explicație de mai sus. A-ți expune lentilele de contact la apă nu este un lucru inteligent, iar saliva ta este plină de diferite bacterii. Dacă te găsești în situația în care lentilele de contact te deranjează și nu ai ochelarii de vedere la tine si nici acces la o soluție pentru protejarea lor, cel mai bine este să le arunci. O altă opțiune este aceea de a utiliza picături pentru purtătorii de lentile de contact (nu acelea care reduc roseata ochilor), care calmează orice disconfort al ochilor. Este înțelept, totuși, să ai la tine întotdeauna un recipient cu solutie prospata pentru a proteja lentilele de contact si neaparat ochelarii de vedere.
Cum procedezi: Refolosești soluția pentru lentilele de contact.
De ce ar trebui să te oprești: Să refolosești soluția pentru lentilele de contact este ca și cum te-ai ruga pentru o infecție. Toate rămășițele și bacteriile care sunt în ochii tăi și pe lentilele tale se duc în soluție. Deci dacă refolosești aceeași soluție iar și iar, asta înseamnă că toate bacteriile se vor întoarce înapoi în ochii tăi. De aceea este bine să folosești întotdeauna soluții proaspete de fiecare dată când trebuie să depozitezi lentilele. Îți recomandăm soluția multifuncțională SoloCare Aqua, care hidratează lentilele și distruge bacteriile.
Cum procedezi: Folosești o soluție diferită față de cea care ți-a fost prescrisă.
De ce ar trebui să te oprești: Vorbește cu oftalmologul tău în legătură cu soluția cea mai bună pentru ochii tăi și apoi nu mai schimba produsul. Nu este bine să schimbi des soluția pentru lentilele de contact fără să ai o discuție cu medicul tău, deoarece s-ar putea să dezvolți unele alergii, sensibilitate mărită sau sa-ti usuce ochii.
Sursa: http://torgaoptical.co.za/content/what-every-contact-lens-wearer-needs-know