3 mituri legate de sănătatea ochilor

„Văd perfect, aşadar nu am de ce să merg la oftalmolog.”

Toată lumea trebuie să efectueze un control anual. Pentru că situaţia ochilor tăi s-ar putea să nu fie atât de excelentă precum crezi. Poate că medicul a declarat în 2005 că stai extraordinar la capitolul „vedere”, dar, la fel ca emisiunile TV, tensiunea arterială sau circumferinţa taliei tale, şi starea de sănătate a ochilor tăi se poate schimba în timp. Nu o lua ca pe o doză de pesimism, ci gândeşte-te la partea bună a lucrurilor: controalele medicale regulate înlesnesc detectarea timpurie a unor afecţiuni care, descoperite prea târziu, nu ar mai putea fi vindecate.

„Razele UV trebuie să mă îngrijoreze doar pe timpul verii.”

Greşit. Normal că razele ultraviolete ne atrag atenţia mai degrabă atunci când temperaturile depăşesc 30 de grade, dar acest lucru nu înseamnă că ele nu sunt prezente în toate anotimpurile, inclusiv în toiul unei toamne friguroase. Ce e de făcut? Trebuie să iei nişte măsuri simple, dar extrem de eficiente. Poartă ochelari de soare (şi atunci când porţi lentile de contact!) şi, dacă ţinuta îţi permite, nu neglija nici pălăriile. Poate că razele UV par inofensive, dar în timp ele pot accelera semnificativ procesul de îmbătrânire a ochilor, respectiv pot afecta grav vederea.

„Cât timp nu mă doare nimic, voi purta aceeaşi pereche de lentile de contact.”

Nu sunt puţini purtătorii care au tendinţa de a „abuza” de lentilele lor de contact. Dacă medicul oftalmolog spune că lentilele de contact trebuie schimbate o dată la sapte zile, ar trebui să respecţi acest lucru cu sfinţenie. Aceeaşi regulă e  valabilă şi pentru instructiunile de folosire pe care le găseşti în cutia cu lentile. Dacă lentilele de contact sunt lunare, asigură-te că ţii un calendar şi le schimbi nu mai tarziu de treizeci de zile.

Cei mai multi indisciplinati se regasesc printre purtatorii de lentile de 2 saptamani, care ignora acest termen atat de scurt. Ce-s 2 saptamani? Mai nimic, odata trec! Da, trec si lentilele purtate peste termenul recomandat se incarca cu depuneri, praf si nu mai sunt confortabile, vederea nu e buna..

Printr-o fărâmă de spirit organizatoric şi puţină responsabilitate, vei reuşi să menţii sănătatea ochilor tăi în stare optimă, mulţi ani de acum încolo!

Sursa: http://health.usnews.com/health-news/health-wellness/articles/2013/03/12/4-eye-health-myths-debunked

Publicat
Din categoria Blog